Yörelere Göre Kına Adetleri - Yeni Kınacım Konseptleri
Kına Çerezlikleri ve Lokumlukları
Şubat 12, 2019
Kına Çerezlikleri ve Lokumlukları
Şubat 12, 2019

Yörelere Göre Kına Adetleri

İstanbul Avrupa Yakası Kına Organizasyon

Türkiye’nin her köşesinde farklı kültürler, farklı adetler her konu için mevcut. Belki bir kısmı günümüzde tam olarak sürdürülemiyor ancak yine de kültürümüzü zenginleştiren ve kına gecelerine eğlence katan bu adetleri bilmekte fayda var. Her yörenin kendine has bulunan kına adetleri konusunu sizler için kısaca ele aldık. Çok beğendikleriniz olursa belki siz de kendi kınanızda uygulamak isteyebilirsiniz.

Yörelere Göre Kına Adetleri: Adana

Adana’da sürdürülen bir kına adeti, yumurta vurma ile başlıyor. Kına gecesine giderken damat yolda durdurulur ve yüksek bir ağaç dalına konan yumurtaları vurması istenir. Vuramazsa kız evi erkek tarafına ceza verir. Fakat çeyiz damat evine götürülmeden önce damat tarafı çeyizden bir yastık kaçırır. Kız tarafının gençleri onu kovalar. Yastığı yakalayıp damada ilk götüren kişi damadın elinin açıklığına göre güzel bir bahşişi hakeder.

Yörelere Göre Kına Adetleri: Diyarbakır

Diyarbakır yöresinde kına adeti olarak, gelin hanım damadın evinin kapısında içi su dolu bir testiyi kırar. Bu sayede evliliklerinin bir ömür su gibi yolunda akıp gideceği düşünülür. İçeri girerken gelinin ayağının altına koyun postu serilir. Bunun sebebi ise gelinin koyun gibi uysal olsun diyedir.

Yörelere Göre Kına Adetleri: Eskişehir

Eskişehir’de kına sonrası “damat kaldırma” denilen bir olay olur. Kınadan sonra herkes evine döner, damat yatar uyur. Kız tarafı gece yarısı davullu zurnalı türküler söyleyerek damadın evine gider. Damadın ayakkabısı saklanır ve damat uyandırılır. Damat ayakkabısını arayıp bulur. Daha sonra gelinin evine gidilir. Kız tarafının evinde evli bir çift karşı cins kılığına girer ve ortada gelin ve damat ile birlikte oynarlar. Kadın kılığına giren damadın peşinden, erkek kılığına giren gelinin peşinden koşar. Bu şekilde bir eğlence gece boyu sürer.

Yörelere Göre Kına Adetleri: Sivas

Sivas’taki gelenek aslında sadece buraya özgü değil, pek çok yöremizde de devam ettirilen bir kına adetidir. Kına yakılmadan evvel kız tarafının evine gelen damat tarafına kapı kilitlenir ve bahşiş alınmadan açılmaz. Bahşişi genelde sağdıçlar verir. Ayrıca çeyiz kız evinden çıkarılmadan önce de kız tarafından biri sandığın üzerine oturur ve oğlan tarafından bahşiş alır.

Yörelere Göre Kına Adetleri: Hatay

Hatay’daki kına gecelerinde ise orta bir yere ayarlanan iki sandalyeye damat ve sağdıcı oturur. Davulcular oyun havası çalarlar. Konuklar oynarlar. Paralar takılır. Tüm paralar bir tepsi içinde tutulup damada bırakılır. Misafirler, en son sağdıçtan para isterler. Eğer sağdıç para vermezse ayakkabısını çalarlar. Bu şekilde para vermeye mecbur bırakılır.