Kına Gecesi Hangi Gün Yapılmalı?
Şubat 12, 2019Kınacım Kına Organizasyon Dans Ekibi
Şubat 12, 2019Yeniliklerin Geleneklerle Harmanlandığı Kına Gecesi Adetleri
Çok eski zamanlardan beri farklı kültürlerde var olan kına yakma ritüeli, genelde tanrıya adak adamak, kurban etmek anlamlarında gerçekleştirilirdi. Mısır’da bulunan mumyalanmış firavunların el ve ayaklarına mumyala işleminden önce kına yakıldığı belirtilerine ulaşılmış. Moğol kültüründen Mısırlılara geldiği düşünülen kına gecesi adetleri yani kına yakma geleneğinin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da antik dönemlerden beri sürdürüldüğü düşünülüyor. Kına gecesi adetleri Türk kültüründe de önemli bir yer tutar.
Anadolu’da Kına Gecesi Adetleri
Anadolu kültüründe de yıllardan beri gerçekleşen kına yakma olayı, yaşlı kadınların ölüme yaklaştığı gerekçesi ile saçlarına, Tanrı’ya kendilerini adadıkları anlamında yakılırdı. Sonraları daha da sıklaşan kına yakma işlemi, askere giden delikanlılara vatana kurban olsunlar diye, gelin olacak genç kızlara da eşlerine ve ailelerine kurban olsunlar diye gelenek edinilmiş ve yıllarca sürdürülmüştür. Zamanla farklı özel olaylarda da gerçekleştirilmeye başlanmış ve mutluluk göstergesi olarak deyimlerde bile yerini almıştır. Ancak şu sıralarda en yaygın yer aldığı olay, kuşkusuz düğün öncesi gerçekleştirilen kına geceleridir. Kına gecesi geleneği düğün törenlerinin, kız tarafı bakımından en önemli kısmıdır. Gece erkek tarafının kadınları ve diğer kadın misafirler kız evine gelir. Gelin, ellerinde mumlar olan genç kızlar eşliğinde, gelinliğini giymiş olarak kınanın yakılacağı yerde yüksekçe bir yere oturtulur. Yüzü kırmızı bir tül ile örtülür. Türküler söylenir, oyunlar oynanır, ikramlar yapılırken gelin sadece seyreder. Sonra dua ile kına yakma töreni başlar.
Gelinin sağ elinin avucunun ortasına kına ve altın konulur, kına yakılan el, ipek bir mendil ile sarılarak bağlanır. Geleneğin aslı bu olmak ile birlikte, son zamanlarda yenilikçi gelinlerin ve ünlülerin de etkisiyle sosyal medya aracılığı ile etkisi büyüyen farklı konseptlerde kına gecesi gerçekleştirme modası bir hayli yükselişte. Hatta öyle ki, artık bu iş için profesyonel organizasyon ekipleri piyasada yer alıyor. Gelin hanımların her arzusunu ve diledikleri gibi bir gece için farklı konseptleri hizmete sunuyorlar. Bu konseptlerden en bilineni ve en revaçta olanı Hint Kına konsepti. Eğlenmeyi bilen ve göz kamaştıran dans figürleri ve rengârenk motifleri ile bu akıma karşı koymak, kurtlarını dökmek isteyenler gelin hanımlar için bir hayli zor olsa gerek. Bu konseptte parlak ve canlı renklerle oluşturulan dekorasyon ile Bollywood filmlerinin esintilerini kına gecesinde hissetmek mümkün.
Hint kına konsepti dışında Osmanlı Saray kına konsepti de gelinlerin ilgisini çeken ve son yıllarda popülaritesi artan bir akım olarak yerini alıyor. Osmanlı saray sultanları gibi büyük ve gösterişli bir taht ile zümrüt yeşili ve kırmızı ağırlıklı bir mekânda ikramlar da konsepte göre oluşturuluyor tabii. Yenilikten ve farklılıktan yana olan aynı zamanda geleneksellikten de uzaklaşmak istemeyen gelinler için daha başka konseptler de bulunabilir. Eğlenmesini bildikten ve nihayetinde mutlu bir gece geçirdikten sonra nasıl olursa olsun, kına gecesi misyonunu tamamlamış olacaktır.